Tuesday, January 24, 2012

Lets Masak-masak II

Salam Semua
Apa kabar pagi2 Selasa ni
Cuti lagi kan, bagi yg x menyambung cuti, esok dah start keje,
Termasukla cP..

Pagi2, perut dah berdangdut mintak diisi
Mula2 macam nak beli roti canai/prata je, tapi takut org tu cuti lagi
So cP pun apa lagi, sinsing lengan (walaupun pakai t-shirt jah), dan start ke dapur

Menu apa hari ni?
Hah, ingat mee goreng je ada mee goreng basah?
Kali ni cP mempersembahkan, Sardin Basah ala ciriPie

Bahan2
- bawang putih
- bawang kecik
- bawang besar      *kuantiti tiga2 bawang ni bergantung, ikut byk mana sardin dan citarasa korg
(ketiga2 bahan tu didadu, atau macam cP buat, henyak je asal hancur)
- sardin (ini penting ya, ikut tema masakan. kalo nak ganti tuna pun bole, tapi tema dia Tuna Basah la..)
- air asam jawa
- garam
(cP guna pati asam jawa Adabi ye, pastu masukkan sikit air dan tambah garam sesuka hati korg. lagi sikit lagi   meriah, kesihatan kena jaga ohkay!)
- minyak masak

Cara2 memasak
- senang je, campak je semua yg dah dihenyak dalam minyak masak
- tunggu sampai naik bau, ataupun tunggu je sampai 5 minit (pandai pulak cP nak bezakan naik bau atau x)
- masukkan air asam jawa yg telah dicemari dengan garam
- dah nampak menggelegak tu, hah masukkan isi ikan sardin ke dalam
- hancurkan ikan sardin tau, kalo x, amik ko, seketul2 ikan sardin kena masuk mulot
- tada... siap.

Info Tambahan
* kalo korg suka pedas, tumis dulu cili kering yg dah diblender
* pastu masukkan cili hidup yg dihiris2 halus
cP xleh makan pedas sgt skrg ni, perut dah sensitip u, so makan jela yg biasa2
* Oh ye, nama tema dia Sardin Basah sbb cP terlebih air masa campur dlm asam jawa tu, haha. Patutnya sikit je air dia, yela, sardin dlm tin kan dah berkuah. Tu yg basah jah...

Ok korg, selamat mencuba resipi cP. Kalo nak lagi sedap, pepandaila korg alter ikut tekak memasing. Yela yg nak makan pun korg, bukan cP.

Hah siap bernombor lagi. Oh ye, sila klik utk gambar yg lebih besau

4 comments:

cP suke dikomen..